2011 Toscane

Voor het eerst alleen op reis!

8 oktober 2011

Na het overlijden van Anton, m’n beste (reis)maatje, ga ik nu alleen op reis!

Morgen (9 okt.) vertrek ik voor een weekje naar Toscane (Trequanda-Siena).
Een fotoreis olv landschapsfotograaf Jurjen Drenth!
Ik zal proberen af en toe mijn belevenissen toe te voegen aan deze site en misschien ook wel een paar plaatjes. Daar ga ik tenslotte voor Wink!

Groetjes en tot over een week!

Witbalans, iso, diafragma voorkeuze ………….

10 oktober 2011

Witbalans en iso op automatisch, diafragma voorkeuze en scherpstelpunt op midden! Wàààààààt ???? ……………. ben ik daarvoor twee en een half jaar op cursus geweest?? Gaan we nu op de (bijna) automaat?

M’n mond valt open bij de eerste instructies van Jurjen Drenth, landschap fotograaf en onze begeleider voor deze fotoreis in Toscane. Ik werk bijna altijd volledig handmatig en doe graag m’n instellingen voor ik begin te fotograferen! Maar ja, als je iets ziet wil je wel snel een plaatje schieten! Ja daar heb je ook wel weer gelijk in en dus …….. ik ga er vandaag voor!!

Maar even terug! Na een voorspoedige reis, nou ja voorspoedig ………. Jurjen en Rob gingen in Pisa even (’t was maar 10 minuten lopen!) de huurbus ophalen ………. en kwamen na anderhalf uur met de bus aan! Dat was dus even wachten! Maar goed, alle koffers waren mee gekomen en de groep was compleet! Wat wil je nog meer. Na een rit van twee en een half uur kwamen we in het donker aan in ons verblijf even buiten Trequanda. In het restaurant stonden al op ons te wachten, dus eerst maar aanvallen! We hoeven hier niet om te komen van de honger, want het eten is prima en de wijn …………. nou ja je snapt het al wel, daar zullen we hier ook nog wel eens een flesje van nuttigen, want die is prima!!

Maandagmorgen bij ochtendlicht eerst maar eens even gekeken waar we terecht gekomen zijn! Wow …… prachtig: boven op een berg met een schitterend uitzicht!

Na de instructies van Jurjen een wandeling (is maar 20-30 minuten) naar Trequanda gemaakt. Dan moet je niet met een groep fotografen op pad gaan, want wij deden er meer dan een uur over! Op alle mooie plekjes moesten we natuurlijk uitgebreid fotograferen en kregen we tips van Jurjen.

In het dorpje onze eerste cappuccino besteld (en er zullen nog vele volgen: €1,10) en lekker rondgelopen.

Na de lunch even relaxen en daarna op weg naar Montalcino. Een plaatsje boven op een berg met een prachtig oud centrum.

Onderweg nog even gestopt bij de Abdij van Sant’ Antimo: helaas waren de monniken op pad, dus maar zonder monniken gefotografeerd!

De eerste dag, met de camera-instellingen, zoals Jurjen aangeraden had, is eigenlijk best goed bevallen. Misschien toch maar vaker doen ……….?

Vriendelijk lachen ………….

12 oktober 2011

Sinalungo.

Nu gaat het gebeuren: Elly moet op een markt in een ver vreemd land, mensen gaan fotograferen ……….. dat zal wat worden!

Och, zegt Jurjen, vriendelijk lachen en je maakt contact En Italianen zijn heel vriendelijke mensen, die wel voor je willen poseren! Jaja, dat zal wel! De eerste mensen die ik tegen kom lopen gehaast, met een nors gezicht over de markt, die zien me niet eens vriendelijk lachen!! Toch maar doorzetten. Eerst wat mensen “stiekem” fotograferen, dan kan ik inderdaad iets laten zien. De marktkooplui zijn al wat toeschietelijker, die lachen vriendelijk terug en doen hun ding: dat geeft perspectief!

Gelukkig liep Jurjen ook rond, en samen met hem gaat het toch wat makkelijker: Ik heb nog een paar aardige plaatjes kunnen schieten.

Toch ook maar in Nederland eens een poging wagen!

Montepulciano.

Heel mooi Toscaans plaatsje! Lekker doorheen gelopen en zonder opdracht foto’s gemaakt! Nu lukte het wel mensen bereid te vinden om te poseren!!

Ook leuke doorkijkjes en soms geweldige details, de gekste dingen: hergebruikte oude schoenen en leuke oude fiatjes.

Op de terugweg hebben we het stadje in de late middagzon vastgelegd. Daar werden we “gestoord” door een paar hangouderen, die in een olijvenboomgaard rondliepen: heerlijke mannekes, die graag voor ons wilde poseren en daar ook een hoop moeite voor wilde doen!

Avond:
Voor het donker nog een paar prachtig plaatjes geschoten van een zeer beroemd kapelletje (ik had er nog nooit van gehoord), maar het was wel super!!

Tot zover een beknopte beschrijving van dag 2! Ik hoop snel tijd te hebben om wat foto’s een websiteklaar te hebben, anders komen ze na de vakantie wel!

Brrrrr ………. koud!

12 oktober 2011

Wat een geluk dat het geen zomer is: voor de “sunrise”foto’s loopt de wekker pas om 5.45 uur af! Ontbijtje op zak en natuurlijk fototas mee rijden we om 6.15 uur in het pikkedonker richting Pienza. Naar hetzelfde kapelletje als gisteren bij zonsondergang.

Koud daar ………… maar prachtige plaatjes geschoten!

En later, bij ochtendmist ( ja we hadden geluk!) ook nog van een oude boerderij op een berg.

Toch wel leuk om met een groep fotografen op pad te gaan, want we nemen alle tijd om (heel veel) foto’s van een onderwerp te maken!

Om half negen zitten we in het dorpje ons aan de koffie (en dat is dan lekker!!!) te warmen. Dat dan al wel weer op het terras!!!

Na nog een paar uur door het leuke dorpje gelopen te hebben ( en natuurlijk weer heel veel foto’s gemaakt!) stappen we in het busje om naar de tweede wijnboerderij van mevrouw Donatello te rijden. Ik moet nog wel even vertellen dat mevrouw Donatello ook eigenaar is van de wijnboerderij waar wij verblijven. Deze “fattoria’s” zijn al generaties lang in het bezit van de familie Donatello en ook haar enige dochter is nu in opleiding om (verplicht!) het familiebedrijf over te nemen! Dit bedrijf is het enige in Italië waar de wijnproductie volledig in handen is van vrouwen!

Om half twaalf staat Antonia voor ons klaar voor een rondleiding door het bedrijf waar de beroemde Brunello de Montalcino wordt gemaakt en na een uurtje zitten we aan de wijn! (Ja Mirjam ……….. ik heb het weer voor elkaar!!!). Helemaal geweldig!

Roeren, kloppen, kneden …………

13 oktober 2011

Voor een aantal van ons gelukkig iets minder vroeg, is er vanmorgen om 10.30 uur een kookworkshop in de keuken van onze eigen fiattoria! Antonio, die de hele week voor ons kookt zal ons een lesje geven in Toscaans koken. Nou, dat hebben we geweten! Roeren, kloppen, kneden, snijden, en als we niet luisterden kwam zelfs de deegroller en het hakmes kwamen eraan te pas! Nee hoor, het was super leuk: de goedlachse en heel gezellige Antonio bracht ons de kneepjes van de Toscaanse keuken bij en daarbij is hééééél veel gelachen en inderdaad de deegroller kwam er ook nog aan te pas. Bij de lunch kregen we onze eigen brouwsels voorgeschoteld, waarbij de Toscaanse tomatensoep toch wel een beetje erg pittig was, Michel!

’s Middags door het prachtige Toscaanse landschap naar Siena gereden, en wat hebben we daar gedaan ………….? Jaja, door acht Hollandse fotografen weer honderden fotootjes gemaakt!

We worden hier de hele dag bezig gehouden (wat hebben we het toch slecht …….) en af en toe probeer ik een verslagje te schrijven (het is nu 7.00 uur!), nog lastiger is het uploaden, want wifi is alleen maar in de receptie en dat is in een ander gebouw. Het kost dus wel een beetje moeite om dit bij te houden, maar ik doe m’n best! En foto’s te bewerken is een tijdrovend werkje, dus dat wordt helemaal lastig! Dus maar even geduld hebben………..!

Toch  nog even snel een paar foto’s erin kunnen zetten!!

Florence

Vrijdag, dag 5

Vandaag staat een dagje Florence op het programma. Daar is genoeg te zien, dus op tijd vertrekken! Nou ja …… op tijd …… half negen ontbijt en dan kunnen we om half tien de bus in. Natuurlijk is het al weer tien uur voordat Jurjen de bus start.

Via een toeristische route richting Florence en op fotogenieke plekjes een pauze voor de broodnodige fotoshoot!

Volgens plan stoppen we in Volpaia, een piepklein dorpje met vier straatjes en twee restaurants. Jaja, toeristisch! We verorberen ons lunchpakket op de parkeerplaats en bekijken ondertussen een Italiaanse jongeman, die probeert de band te verwisselen van een fiatje, in Italiaanse kleuren (het fiatje!). We hebben niet meer gezien of het hem gelukt is, maar toen we anderhalf uur later terug kwamen, was hij wel weg: misschien hebben ze in Italië ook een wegenwacht??

Na een wandelingetje door het dorp, een kopje capucino, of voor de verstokte zwartdrinkers onder ons (waaronder mijn persoontje!) een amerikano, en een fotoshoot met een stel, dat reizen met een Alfa cabrio probeert te verkopen stappen we weer in de bus.

Het is al half vier als we daar aan komen en de afspraak wordt gemaakt dat we om half zes op de ponto verdikkie (Ponte Vecchio) klaar staan. Hebben we dus twee uur voor deze bijzondere stad! 😠 Wel heel toeristisch, maar gelukkige nog wel een paar aardige plaatje gemaakt:

Tot hier heb ik het reisdagboek bijgehouden en de rest …. Nog een dag op de fattoria fot’s bespreken en genieten van het mooie weer en geweldige uitzicht.

En dan wordt het weer tijd voor de thuisreis! Op weg naar het vliegveld in Pisa nog een paar fotostops, dat is het voordeel van eigen vervoer:

En dan is deze fotoreis alweer voorbij! Het was een mooie, inspirerende week, met een groep enthousiaste fotomaatjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!