2014 Berlijn

Dag 1

Tja …. en dan is het alweer 2014 en zit je in Berlijn! Nu op fotoreis naar Berlijn met SNP en CameraNu! Met als begeleider fotograaf Marcel Scholing, (voor ingewijden: van de Zoom dvd’s)

Vanmorgen al vroeg (3:45 uur) op om 4:45 uur naar Hengelo te rijden! Veel regen en wind onderweg, maar gelukkig, dank zij het vroege uur, geen files! Na wat zoeken naar een parkeerplaats (de P&Q bij het station was gesloten) was ik om 8:00 uur op het station, waar we om 8:15 afgesproken hadden. Mooi gepland toch? En al snel zag ik daar de eerste koffers met SNP labels aankomen! Gelukkig ook personen bij de koffers.

Dag 2 en 3

Zo …. dit verslag maar weer eens bijwerken! Gisteren had ik niet zo veel puf meer, dus nu vandaag maar 2 dagen in 1 verhaal!

Dan maar beginnen bij gisteren, toen stond DE MUUR centraal:

Na het uitgebreide ontbijt op naar het DDR museum, een leuk interactief museum aan de voet van de Dom.  Over het dagelijks leven in de DDR voor de val van de muur. Het leuke is dat je overal aan op en in mag zitten, en mag fotograferen! Vooral van de filmpjes met verhalen over de zeer schaarse bezoeken van Oostduitsers aan familie in het Westen waren zeer indringend!

Daarna naar DE MUUR! Eigenlijk was ik altijd een beetje huiverig voor toeristische attracties als de muur. Een stuk muur vol met grafity. Maar daar ben ik toch wel van terug gekomen. Veel Kunstwerken, die na de val op het bewaarde stuk muurgeschilderd zijn kwamen echt binnen! Zeer indrukwekkend!

Best indukwekkend!

Na de muur moesten we natuurlijk ook een bezoekje brengen aan Checkpoint Charlie, nou, als er iets toeristisch is, dan is dat het wel! We waren daar ook zeer snel weg! Wel was de expostie van Checkpoint Charlie weer heel aangrijpend: verhalen van de grensovergang voor de val van de muur, maar ook de verhalen van alle (mislukte) ontsnappingspogingen.

Na de muur was er eigenlijk te weinig tijd om Gedenkstätte Berliner Mauer goed te bekijken, het was al snel 16:00 uur, en dan is het pikke donker! Misschien dat we nog een keertje terug kunnen gaan, want het leek zeer de moeite waard!

Dit was dag 2, dit keer ook met een paar fotootjes. Morgen probeer ik dag 3 te beschrijven, want nu vallen m’n ogen dicht en dag 3 was ook weer super (leuk!) gevuld!

Dag 3

Tja …. ‘k ben al weer thuis, maar wil toch dit verslag maar afmaken! Lange, volle dagen maakten het toch wel lastig om ook ’s avonds nog een verslag te schrijven en ja … op een fotoreis moet je ook weleens wat foto’s laten zien, dus ook foto’s selecteren en bewerken.

Maar goed, ik was toegekomen aan dag 3:

’s Morgens een foto-rondleiding op Tempelhof:

tempelhoff

Momenteel de kleinste luchthaven van Berlijn maar wel degene met de meeste geschiedenis. Tempelhof is gelegen in het centrum van de stad en er vertrokken en landden jaarlijks ongeveer 3 miljoen passagiers, in oktober 2008 is de luchthaven gesloten voor vliegverkeer. Onwerkelijk lijkt dan het feit dat Tempelhof in 1926 één van de grootste luchthavens van de wereld was (samen met Amsterdam, Parijs en Londen) met slechts 10 vluchten per dag. Het was toen, en is nu nog steeds, 1 van de grootste gebouwen in Europa en het had een vlucht capaciteit die 30 malen hoger lag dan anderen vliegvelden in 1936. Als je helemaal om het gebouw heen wilt lopen ben je zeker een uur bezig want de lengte van het gebouw bedraagt zo’n slordige 1,3 kilometer. Het is wel een ontzettend indrukwekkend gezicht om dit enorme betonnen blok te kunnen aanschouwen. Opmerkelijk genoeg is Tempelhof als één van de weinige vliegvelden niet aangetast in de afgelopen 60 jaar. Meer info over het vliegveld Tempelhof vind je hier

Dat was geweldig! Met een gids (historie) en een fotograaf een rondleiding van 4 uur door dit enorme gebouw! Natuurlijk hebben we maar een heel klein deel gezien, maar het was een geweldige locatie voor een beetje grafische beelden. Overal lijnen …. een paar voorbeelden:

Mijn dag kon niet meer stuk!!

’s Middags stond een bezoek aan het fotomuseum gepland. Maar de weersvooruitzichten voor donderdag waren zo slecht (regen en storm!) dat we besloten om het programma om te gooien en we eerst naar het Holocaust Denkmal te gaan. Een van de meest indrukwekkende monumenten van Berlijn. Dit monument, geopend in 2005, is gebouwd om de joden die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen te herdenken. Heel indrukwekkend, zeker in combinatie met het museum, dat onder het monument gevestigd is.

En als je toch in de buurt bent ook de Brandenburger Tor nog aangedaan! Ondertussen is het flink gaan regenen, eigenlijk niet zo leuk … maar toch wel hele mooie foto’s kunnen maken (met reflectie!)

brandenburger tor

En ja … dit was een hele volle dag, ’s avonds nog naar het Sony-Center, een multifunctioneel gebouw in het centrum van Berlijn. Het complex aan de Potsdamer Platz huisvest kantoren, winkels en horeca. Dit was natuurlijk helemaal in Kerstsfeer:

Hiermee kwam een einde aan een volle, enerverende dag!

Dag 4

Vandaag  eerst maar het CO-fotomuseum bezocht. Blij dat we dat toch nog gedaan hebben, want het was heel interessant: Contact sheets (kleine fotootjes op 1 blad, waaruit fotografen in de analoge tijd hun beste foto kozen!) van bekende foto’s van Magnum fotografen! Heel gaaf om te zien waarom grote fotografen een keuze maakten voor bepaalde foto’s! Een aanrader!

berlijn_24

Hier is duidelijk te zien dat de fotograaf 3 beelden, die hij wil gebruiken rood omkaderd heeft!

Daarna zijn we toch nog terug gegaan naar de Gedenkstätte Berliner Mauer. (zie dag 2 + flyer) Nu konden we alles beter bekijken, en dan zie je dat er op een flink stuk van de oude muur nog resten van de periode 1961-1989 staan. Muur, herdenkingsmonumenten, fundamenten en in het bezoekerscentrum ook veel beeld/filmmateriaal.

Heel Berlijn staat in het teken van de Muur, zo indrukwekkend om deze heel recente geschiedenis hier te ervaren!

 

s Middags nog een kort bezoekje gebracht aan de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche. Deze kerk is in de 2e wereldoorlog zwaar beschadigd door een bombardement en naast de restanten van deze kerk is een moderne achthoekige kerk gebouwd, die in 1961 ingewijd werd. Deze nieuwe kerk heeft ongeveer 20.000 gebrandschilderde ramen, waaronder het bekende gouden Christusbeeld tegen de blauwe ramen:

Gedächtnis kirche

De oude kerk staat momenteel in de steigers en wordt gedeeltelijk gerestaureerd.

Als laatste hebben we nog een bezoek gebracht aan de Berliner Dom.

De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. De Berliner Dom is gelegen op het Museumsinsel, aan de Karl-Liebknecht-Straße.

De oorspronkelijke Dom, opgericht in de periode 1747-1750, bevatte de crypte van de Hohenzollern, een van de grootste familiegraven van Europa. Het huidige neobarokke gebouw van Julius Raschdorff werd tussen 1894 en 1905 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Berliner Dom zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk geopend. Tijdens deze wederopbouw werd gekozen voor een simpelere opbouw en een lagere kerk. De Hohenzollernherdenkingskapel aan de noordzijde werd afgebroken.

In de kerk zijn sarcofagen te zien van Pruisische koningen. Mozaïeken verfraaien het interieur. In de koepel is de bergrede van Christus met de 8 zaligsprekingen afgebeeld.

Wereldberoemd is het Sauerorgel in de kerk, ook wel het hoofdorgel van de Berliner Dom. Dit zeer grote orgel heeft 4 klavieren en 113 registers, waaronder een drietal 32′ pedaalregisters.

De Berliner Dom is 117 bij 73 meter groot, en is een creatie van architect Julius Carl Raschdorff.

Hier hebben we de toren beklommen (276 treden, geteld door groepsgenoot!) en omdat het ondertussen alweer donker was, hebben we een verlicht Berlijn gezien vanaf de Dom.

 Dag 5

Onze laatste dag in Berlijn!

Jammer, maar het zit er alweer op! Vanmorgen nog elkaars foto’s bekeken …. ja het is tenslotte een fotoreis! Geweldig om te zien, hoe we allemaal op dezelfde plekken geweest zijn, en toch zoveel verschillende beelden hebben!

Met een uur vertraging vertrok de trein weer richting Hengelo en na een soepje aldaar, de auto weer opgezocht en na een ritje van 3 uur weer gearriveerd in Axel.

Het was een zeer inspirerende reis! Ik heb ervan genoten!

error: Content is protected !!