2015 Bilbao

Naast m’n blog hier nog wat hoogtepunten en foto’s van Bilbao:

Zubizuri

De Zubizuri is een voetgangersbrug in Bilbao (Zubizuri betekent “Witte Brug” in het Baskisch). De brug wordt ook wel Campo Volantin Bridge of Puente del Campo Volantin genoemd. De brug werd gebouwd tussen 1994 en 1997 naar een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava. De brug overspant de Nervión.

Artxanda Funicular

Deze kabelbaan brengt ons naar de berg Artxanda, vanwaar we een mooi uitzicht hebben over Bilbao, met z’n duidelijke herkenningspunten als het Guggenheim museum en de Iberdrola toren. Boven was nog veel meer te zien: het lijkt een trainingscircuit voor senioren. De een loopt z’n rondjes in sneltreinvaart, anderen volgen iets trager en een volgende zit te oefenen met armen en benen! En daar lopen wij ook tussen ???! Terug in de kabelbaan kijken we vol verwondering naar de bestuurster: die drukt op een knopje om de deuren te sluiten, wacht tot de (computer?) trein start … want onderweg is er een klein stukje dubbel spoor, waar de treinen elkaar moeten passeren, dan zit ze met haar armen over elkaar te wachten tot het eindpunt bereikt is zodra ze weer op het knopje mag drukken om de deuren te openen! Interessante job! Toch hebben we ook nog genoten van het uitzicht over Bilbao!

Guggenheim

Het Guggenheim Museum in Bilbao (officiële naam: Museo Guggenheim Bilbao) is een van de drie Guggenheim-musea over de hele wereld naast Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Guggenheim Museum in New York. Het is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst en zorgde voor een grote groei van de toeristensector van de stad. Naar dat succes is het Bilbao-effect genoemd. Het gebouw is ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Frank Gehry en heeft een tentoonstellingsoppervlakte van 11.000 vierkante meter. Het gebouw is grotendeels bedekt met schubvormige titanium platen die ervoor moeten zorgen dat het gebouw honderd jaar kan schitteren. De vele glazen wanden zijn geconstrueerd om de vele kunstwerken te beschermen tegen warmte en beschadiging door zonlicht. Dit alles maakt dit gebouw tot een van de grootste kunstwerken van de hedendaagse architectuur. Een prachtig gebouw! Jammer dat er binnen niet gefotografeerd mag worden, want ook de collectie is prachtig!
De Puppy
Een andere blikvanger van Bilbao, voor de entree van het Guggenheim, is de Puppy. Deze is vervaardigd door de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons in 1992. Het 12 meter hoge kunstwerk, in de vorm van een hond, wordt vormgegeven door 70.000 levende bloemen.
De Spin
Aan de andere kant van het Guggenheim aan de Nervión naast de La Salve brug, waakt een metalen spin van 10 meter hoog. Deze reuzenspin is van de hand van de Franse kunstenaar Louise Bourgeois. Deze opvallende creatie maakt het Guggenheim zo mogelijk nog fotogenieker dan het al is.

 

Mercado de la Ribera

De Mercado de la Ribera is de grootste overdekte markt van Spanje, volgens de inwoners van Bilbao zelfs ‘de grootste overdekte markt van Europa’. Het gebouw werd in 1929 ontworpen door architect Pedro Izpizua en was in die tijd erg vooruitstrevend. Het gebouw bevat heel wat art deco-elementen. De ideale plaats om verse producten als vis, vlees, groenten en fruit in te slaan.

Casco Viejo

De officiële naam van dit oudste stadsdeel van Bilbao is ‘Las Siete Calle’. Hier vind je de meest mooie oude geveltjes, smalle straten en kerken zoals de kathedraal van Santiago, San Nicolás, Santos Juanes, San Anton en nog heel veel meer. De oudste zeven straten van de wijk zijn Barrencalle Barrena, Berrencalle, Carnicería Vieja, Belosticalle, Tendería, Artecalle en Somera. Je vindt hier leuke eetgelegenheden, barretjes met de beroemde heerlijke (echte) tapas en het Arriaga Theater.
De straatnaam bordjes zijn hier 2-talig: Spaans en Baskisch!

 Nog meer “oude” architectuur:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!