2019 Noorwegen-Lofoten

Nog twee nachtjes slapen …

Nog niet zoveel te vertellen ..

Na een heerlijk ontbijtje bij Christine zijn we vanmorgen om 9:30 uur met de bus vertrokken naar Schiphol: wat lekker om in een klein uurtje op Schiphol te zijn!
Na het afgeven van de bagage en een redelijk snelle veiligheidscheck (waar we wel de fototas volledig uit moesten pakken …) op zoek naar de reisgenoten. Met een vertraging van 3 kwartier kozen we het luchtruim. Daardoor moest de transfer in Oslo wel zo snel, dat Peter voor mij met een rolstoel aankwam. Dat was maar goed ook, want zo snel had ik dat eind nooit kunnen lopen.
Harstad/Narvik is maar een klein lokaal vliegveld, dus daar hadden we al heel snel onze koffers en konden we op weg naar de busjes.
Door een donker Noorwegen bereikten we na 2 1/2 uur Hotel Ton en na een heerlijke maaltijd wordt het eigenlijk bedtijd, want misschien worden we er nog wel uitgebeld voor het Noorderlicht! Toch prettig als we dan alvast iets geslapen hebben!

Tijdens de vlucht hebben we al kunnen genieten van prachtige sneeuwlandschappen!

Wat een mooi land …

Kijk maar naar de foto’s, hier hoef ik toch niets aan toe te voegen?

’t Is nu woensdag en nu wil ik toch nog wel even vermelden hoe de eerste dag in de Lofoten verlopen is.
Het lijkt een prachtige dag te worden, dus Peter (van Fotoclass_reizen) heeft besloten om vandaag gelijk maar naar Reine (2 1/2 uur rijden) te gaan. Dit is een locatie die we zeker in het zonlicht en met blauwe lucht moeten fotograferen.
Op de eerste stop onderweg al prachtige plaatjes kunnen maken bij Gimsøystraumen Rasteplass.
In Reine was het gelukkig niet zo druk, dus we hadden alle tijd om mooie plaatjes te maken van deze “3e plek van de mooiste fotogenieke plaatsen”.
Ook op de terugweg nog een aantal stops gemaakt en op de laatste, dezelfde als vanmorgen (Gimsøystraumen Rasteplass) zouden we tegenlicht opnames maken. Helaas na de eerste foto een valpartij van m’n kamergenootje, met als resultaat een breuk in de bovenarm. Na een avondje ziekenhuis (een uur rijden van Svolvær) waren we om 23:00 uur weer terug in het Thonhotel. En helaas gaat zij woensdag terug naar Nederland.

Op naar de Trollfjord …

Vandaag een bijzondere dag: we gaan de zeearend zien en fotograferen! Allemaal grote lenzen mee, en genoeg batterijen en geheugenkaartjes!
Op de boot kregen we eerst een zeewaardig pak aan, lekker warm en goed beschermd!
Na een prachtige tocht naar het fjord werden eerst de meeuwen gelokt door de bemanning van de boot. Nou dat was niet moeilijk, een broodje en zwermen meeuwen vlogen om ons heen. Maar ze op de foto te krijgen is minder makkelijk: uiteindelijk had ik zo’n 75 foto’s van meeuwen, waarvan er maar een paar toonbaar zijn! Maar wel een goede oefening voor de foto’s van de zeearend. Of ik er wat van geleerd he, weet ik niet, want van de ruim 200 foto’s van de zeearenden (die we gelukkig wel gezien hebben) zijn er maar een paar goed. De rest is of onscherp, of een halve vleugel of alleen maar lucht en water!
Gelukkig heeft Peter van Fotoclass_reizen wat foto’s met z’n mobiel gemaakt! Doen we voortaan ook maar!?
Het was wel een belevenis, die machtige beesten te zien in hun natuurlijke omgeving!

Een dagje zwart/wit …

Vandaag een bewolkte, trieste dag. En onderweg ook veel sneeuw en wind. Dus niet makkelijk voor onze chauffeurs/fotografen Peter en Thea.
Maar we laten ons niet kennen, we blijven fotograferen. Met als opdracht: landschap in zwart/wit. Weer een andere manier van kijken naar je omgeving: contrasten, lijnen, vlakken en tussendoor toch maar wat kleur toegevoegd!

h

Van Svolvær naar Marmelkroken …

Vertrek uit Svolvær, Mark maakt nog even een engeltje.
Bij Gullefjord ijspegels gefotografeerd,+mooie luchten(?)
Bij Sortland mooi uitzicht en aan de andere kant van het fjord is de groep door hele diepe sneeuw naar het water gelopen om ijsschotsen te fotograferen. Ik durfde dat niet aan en bleef bij de busjes: mooi landschap en grasjes gefotografeerd.
Volgende stop: Risøyhamn. Bij Nigel met prachtige verhalen van Peter. Nigel heeft een keer het hotel voor Fotoclass open gedaan en heerlijke moosepie (Eland) gegeten!
Maar wij hebben alleen gefotografeerd: met water, kruis en bergen. Ook de weg …
Bij aankomst in Andøya/Bø/Marmelkroken kennis gemaakt met Lisbeth! 
Fijne kamer, met uitzicht op “Lisbeth’s skyline” 

Aurora Boralis …

Na een heerlijk carrot/gembersoep, homemade visburger en homemade applecake hebben we de koffie en thee moeten laten staan, want er was NOORDERLICHT!

Twee uur lang gefotografeerd en genoten op het terras voor onze kamers. Wat een luxe!

Nog een stop bij Vetsbygd (kerkje op eilandje)

Vrijdag: Whalesafari Andenes + bezoekje aan de fishfactory! 

Zaterdag:

Rondje Andøya

3 Rendieren langs de kant van de weg (vrouwtje + 2 jongen)

Onderweg regelmatig sneeuwstormen, afgewisseld met zonnige perioden Het juttershuisje laten we even liggen … niet te zien door de sneeuwstorm. (achteraf had de eigenaar ons langs zien rijden, hij verwachte ons: Lisbeth!)

Dus eerst naar Andenes: de vuurtoren uit 1843 gefotografeerd! Veel wind: gelukkig vandaag geen Whalesafari! Na een versnapering en plaspauze in het restaurant weer terug naar het strandjuttershuisje, op zoek naar een goede plek om 2 busjes te keren, toch wel zo’n 10 minuten verder gereden. Wat een geluk: nu lag het huisje in de volle zon! De eigenaar kwam er natuurlijk ook gelijk aan en die heeft zich uitgebreid laten fotograferen, ook op z’n schommelstoel op het strand. Een Noor met geweldige verhalen!

Via Andenes weer terug, op verzoek van Gerda nog even een kerkje op de foto gezet! 

Bij Bleik sneeuwlandschap + een stukje gelopen.

Bij Nøss de vuurtoeren en huisje gefotografeerd en door de diepe sneeuw naar lagen in de rotsen. Niet meer naar de vuurtoren toegelopen. Daar ook de stuifsneeuw over de weg op de foto, en onderweg nog huisjes + fishfactory vanuit de bus gefotografeerd

error: Content is protected !!