Onder de indruk … Hiroshima 1945/2016

Vanmorgen vroeg op pad naar het Vredespark met de A-Bomkoepel en het Vredesmuseum.A-Bomkoepel Net zoals het Holocaust Museum in Berlijn en het 9/11 museum in New York, vond ik ook dit zeer indrukwekkend. Niet groot, maar het museum laat onverbloemd zien wat er op 6 augustus 1945 in Hiroshima gebeurd is. Van het moment van de val van de bom tot wat er in de laatste jaren, zelfs nu nog, gebeurt is. Van resten van kleding, persoonlijke bezittingen, door de hitte verwrongen staal en kapot gesprongen dikke muren. Maar ook verhalen van mensen, die nu nog met leukemie of kanker te maken hebben, dit nog steeds ten gevolge van de straling van de bom.
De Cenotaaf bevat alle namen van de slachtoffers van de bom met de inscriptie: “Rust in vrede. We zullen deze fout nooit meer maken.” Nog ieder jaar worden namen van slachtoffers bijgewerkt!
Het Kindervredesmonument, beeld een meisje uit met uitgestrekte handen. Een kraanvogel, het Japanse symbool van een lang leven en geluk, vliegt boven haar. Het monument verwijst naar het verhaal van een jong slachtoffertje van de bom dat geloofde dat ze zou genezen als ze 1000 kraanvogels van papier had gemaakt. Het meisje overleefde het niet, maar het verhaal is bekend in heel Japan, en het gedenkteken is altijd bezaaid met nieuwe papieren kraanvogels die kinderen uit de hele wereld opsturen. Een mooi gebaar!

De middag besteed in een uitgebreid winkelcentrum, en wat hebben we gekocht? Haha ….. dat vertellen we lekker nog niet!

Nog even het uitzicht vanuit onze kamer in Hotel New Hiroden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!