Van Matsumoto naar Takayama

Met de Highland Expres Line vol toeristen en een enkele locals zijn we vanmorgen door de Japanse Alpen gereden naar het pittoreske plaatsje Takayama. Dit dorp heeft door zijn geïsoleerde ligging in een vallei zijn oude charme weten te bewaren. Je ziet hier nog veel traditionele houten huizen, uitgevoerd met schuifdeuren en -wanden om in de hete en vochtige zomers enige verkoeling te creëren.

Hier nam Laurens ons mee voor een rondleiding annex proeverij door de oude stad. De eerste proeverij was een spiesje met Hidabeef: vlees van Wagyu, een van oorsprong Japans runderras. Het vlees is sterk dooraderd, waardoor het zeer mals is. Het is ook zeker niet goedkoop, maar we hebben genoten van het spiesje van € 8,-.

Toen op naar de sake-proeverij …. dat was zeker ook niet te versmaden. Een proeverij van 3 soorten sake zouden we krijgen. Uiteindelijk zijn het er 6 geworden!!

Sake is een rijstwijn, waar voor de bereiding rijst, zuiver water en schimmels nodig zijn. De rijst moet wel eerst gepolijst zijn(het schilletje eraf) en de kwaliteit van de wijn is afhankelijk van de mate van polijsten. Net zoals bij wijn zijn er grofweg 3 varianten: we begonnen met een frisse fruitige, van de hoogste kwaliteit, daarna een iets drogere, en als derde een droge sake. De eerste en de laatste vonden wij het lekkerst. Ook hebben we nog een ongefilterde sake gedronken, die was een beetje melkerig, eigenlijk leek het een beetje op baileys. Als laatste drankjes, mochten we ook nog twee jeneverachtige sakes proeven. Ook weer lekker! Toen hadden we wel genoeg alcohol gehad!! We zijn al dronken van het opschrijven van al die alcohol ….

Toch maar verder naar de volgende proeverij: hidabeef kroketten, ook die gingen er wel in! Nog even een misosoepje, dat eigenlijk wat minder in de smaak maar als je toch in Japan bent moet je het geproefd hebben …. Als laatste kregen we een vruchtensapje van yuzu (een Japanse citroen) met honing en aangelengd met 5 delen water. Dat was lekker fris!

Vanavond moesten we natuurlijk wel hidabeef eten! Zo gezegd zo gedaan: volgens Laurens hebben wij een plaatsje kunnen bemachtigen in een van de betere hidabeef restaurants! Daar hebben we sukiyaki van hidabeef gegeten: voor een Luitjens lastig om zonder knoeien met stokjes sukiyaki te eten, maar het was heerlijk en de vieze tafel was voor de bediening.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!